GemeenteBelangen-voorman Roelf Torringa. Foto: Tina Lantink.
GemeenteBelangen-voorman Roelf Torringa. Foto: Tina Lantink.

GemeenteBelangen wil uitleg over de aanleg van glasvezel

Algemeen

UITHUIZEN - GemeenteBelangen-voorman Roelf Torringa heeft tijdens het woensdag gehouden raadsoverleg van de gemeente Het Hogeland duidelijkheid gevraagd over de gestagneerde aanleg van glasvezel in het gebied.

,,Nadat de aanleg van het glasvezelnetwerk destijds van start is gegaan, werden we geconfronteerd met losliggende stenen en stoeptegels. Sindsdien steken er bij veel woningen groene sprieten uit de grond. Maar daar gebeurt verder niets mee. Er worden geen vorderingen gemaakt. Wat is de stand van zaken?’’, wilde Torringa weten.

Failliet

De uitleg kwam van wethouder Stefan van Keijzerswaard. ,,Het is bekend dat een van de aanbieders van glasvezelinternet (het bedrijf ViberQ, red.) vorig jaar failliet is gegaan. De andere partij, dat is Delta Fiber, is met de aanleg van het netwerk gestopt. Wij zijn in afwachting van de uitkomsten van de afwikkeling van het faillissement. Delta Fiber sluit nog wel woningen in onze gemeente aan op het netwerk, maar is dus gestopt met de uitbreiding van het netwerk. Wij kunnen als gemeente verder niet veel doen aan deze hele vervelende situatie. Maar als er nog plekken zijn waar sprake is van losliggende tegels zal dit serieus worden opgepakt.’’

In de kou

In de tussentijd staan veel inwoners van de gemeente Het Hogeland, die zich verheugd hadden op razendsnel internet via het glasvezelnetwerk, in de kou. Of zich ook nog andere partijen hebben gemeld om deze Noord-Groningers deze service te kunnen aanbieden, is niet bekend.